27 Ekim 2023

ŞİMDİKİ AKLIM OLSAYDI


Klasik bir cümledir: "Şimdiki aklım olsaydı..." Öncesini bırakıp o cümleden devam edelim isterseniz:


-Şimdiki aklınız olsaydı, hayatınızı nasıl yaşardınız sizce?

-Anlatmak uzun sürer ama, daha iyi olurdu kesinlikle.

-Bence doğru cevap şu: Aynı hayatı yaşardınız.

-Ne ilgisi var? Katılmıyorum.

-Unutmayın ki, 'Şimdiki aklım' dediğiniz bilinç düzeyine, o yaşadıklarınızla geldiniz. Onları yaşamasaydınız, şimdiki aklınız olmazdı ki.

-Acaba?

-Değiştirmek istediğiniz günlere hayalen dönün isterseniz. O kritik dönemlerde, yine o günlerdeki aklınızla karar verecektiniz ve aynı tercihleri yapacaktınız. O tercihlerin hepsi sizindi zaten, başkasının değil.

-Öyle değil. Mesela istemediğim biriyle zorla evlendirdiler beni.

-Ne yaptılar ki ‘zorla’ evlendiniz?

-Çok baskı yaptılar. Onunla evlenmezsem beni evlâtlıktan reddedeceklerini bile söylediler.

-Demek ki iki şık arasında seçim yaptınız. Evlatlıktan reddedilme veya o kişi ile evlenme. Siz de ikinci şıkkı seçtiniz. Evlilik defterine imzayı siz attınız; değil mi?

-Evet.

-Yani sizin tercihinizdi.

-Keşke başka türlü davransaymışım.

-O zaman siz, siz olmazdınız ki. Başka biri olurdunuz. Hayat seyrinizde o dönemde tercihinizi öyle yaptınız. Şimdiki aklınıza varmanız için o yolu izlemeniz gerekiyordu yani. Hatta şöyle diyebilirim: Her şey olması gerektiği için olur ve yaşanması gerektiği için yaşanır. Pişmanlık hissi "keşke olmasaydı" diye değil, "bir daha olmasın" diye verilmiştir.

-Peki şimdi ne yapabilirim?

-Evet, doğru soru bu işte: "Şimdi ne yapabilirim?" Zaten geçmişteki tercihlerinize takılmanız, hem anlamsız, hem de faydasızdır. Zira zamanı geriye döndüremezsiniz. "Evet, hepsini ben yaptım. O günkü şartlar onu gerektiriyordu." deyip, esas bundan sonra ne yapacağınıza bakmalısınız.

Üstelik böyle geçmişte yaşayıp gereksiz hesaplaşmalar yapmak, "keşke…" diye hüzünlenmek, esas düşünmeniz gereken 'bugün ne yapabilirim' sorusunu ikinci plana atar ve enerjinizi boş yerde tüketir. Oysa bundan sonrası size bağlı. 'Şimdiki aklınız' da elinizde. Meydan sizin.

-Ama...

-Yoksa şimdiki aklınız, "Kendine acı. Hayata küs. Ömrünü şikâyet ederek geçir." mi diyor?

-...